KARS İLİ COĞRAFYASI

KARS'IN DOĞAL YAPISI VE YER ŞEKİLLERİ

KARS COĞRAFYASI



Kars ili Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğu kesimlerinde yer almaktadır . Do­ğusunda Ermenistan , güney doğusunda Iğdır, güneyde Ağrı , batıda Erzurum , ku­zeyde ise Ardahan illeriyle çevrilidir.

Yüz ölçümü 9442 km2 olan il, ülke alanının % 1.2'sini kaplamaktadır. Deniz se­viyesinden yüksekliği 1768 m'dir. İl, 420 10' ve 440 49' doğu meridyenleri, 390 22' ve 410 37' kuzey paralelleri arasında bulunur.

Büyük bir plato özelliği  gösteren il topraklarının  %51'i  platolarla  , %  19 'u  ovalarla, %30 'luk kısmı ise dağlık ve tepelik alanlarla kaplıdır.

DOĞAL YAPI

KARSIN DOĞAL YAPISI


Jeolojik Yapının Oluşumu 


Kars 'ın hakim formasyonu; jeolojik olarak 3.Zaman sonu ile 4.Zaman özelli­ği gösterir. Temel yapı; bazalt, andezitik bazalt ve kille münavebeli olarak devam eder. Vadiler ve ovalara inildikçe değişik örtüler tespit etmek mümkündür. Kuzey kısımları ise tamamen bazaltik yapıdadır.

YER ŞEKiLLERİ


İl alanında, aşınmış yuvarlak tepecikler ve sönük biçimler yaygındır . Volkan­lardan çıkan lav ve küllerin çevreye yayılması sonucunda geniş yaylalar ve ovalar durumunu almıştır. Dik yamaçlara ve çıplak kayalıklara sadece vadi içlerinde rast­lanılabilir.

Platolar

KARS PLATOSU

 

Akarsu vadileri boyunca sıralanan ovaların arasında yer alan Kars Pla­toları, Kars şehrinin% 51'ini oluşturmaktadır. Çok geniş ve dalgalı olan platoların bazı kesimlerinde küçük düzlükler ve çöküntü gölleri bulunur. 

Kars Platoları, Sarı­kamış'ın hemen güneyinden başlaya­rak, doğuda Arpaçay vadisine, kuzey­ de Başgedikler düzlüğüne dek uzanır. Platonun Sarıkamış'ın güney ve doğu­suna düşen kesimleri ormanlarla kap­lıdır.

Kars Platoları, Aras Vadisi'ne doğ­ru alçalır. Plato doğuya ve kuzeydoğu­ya doğru genişler ve yükselti hızla ar­tar. Kars platolarının genel yükseltisi 1500-2000 m. arasındadır. Kalın bir toprak tabakası. ve volkanik tüflerle kaplıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler