BANGKOK

BANGKOK SU YOLLARI

BANGKOK SU YOLLARI

Bangkok’un gizli su yollarını ve adalarını tekneyle keşfetmek

Uçağınız sekiz milyon kişilik bu yayılan şehre doğru inişe başladığı andan itibaren, dikkatinizi çekebilecek ilk şey sudaki tropik güneş ışığının ışıltısı: Simli damarlarla dolu yeşillikli renkli çeltik tarlaları mozaiği. Kanalların Büyük Bangkok, yaklaşık 320 km su yolu ile ağa bağlanmıştır - işte bu “su marjlarını” nasıl keşfedeceğiniz.

“Çamurlu nehrin kıyısındaki kahverengi topraktan çıkarılan, çamurlu nehrin kıyısındaki kahverengi topraktan yayılmış…” Joseph Conrad 130 yıl önce bu sözleri kaleme aldı. Bugün bile, muhtemelen günlük yaşamın dramalarının suyollarında tamamen oynandığı bir başkent yok. Her ne kadar durgun su topluluklarının gelişme tehlikesi altında olsa da, Conrad'ın hakkında yazdığı stilize edilmiş evlerin cılız bacaklarında hala dengede durduğunu bulmak için bu Bangkokian körfezine kısa bir yol kat etmelisiniz.

Chao Phraya Nehri hala Bangkok'un ana atardamarıdır ve - gerçekten bu çılgınca metropolün derisinin altına girmek veya sadece birkaç saat boyunca kaçmak için kaçmak - ister istemez - toprağı atlamaktan daha iyi bir yol yoktur ve TONSON (sokaklar) ve klorngs'a (aka khlongs veya kanallar) doğru gidin. İkonik uzun kuyruklu tekneler, bir zamanlar “Doğu'nun Venedik'i” olarak adlandırılan şeyin damarlarına bakar. 

Bangkok

Bangkok Nehrin batısında

Büyük Saray'ın karşı yakasında bulunan Khlong Bangkok Yai ve Khlong Mon boyunca kuşatılmış topluluklar hala günlük yaşamlarını su üzerinde yaşıyorlar. Tekneniz gölgeli evlerin arasına koyduğu için, sık sık orman, şehri bitki örtüsüyle, bankalara ve kral balıkçılara çarpan dev monitör kertenkeleleriyle ve su kanyonlarını aşağıya çeken ak balıkçıllarla geri almak için bekliyormuş gibi hisseder. Sabahları, mahalledeki markete düz tabanlı kayaklar arasında kürek çeken ev kadınlarının hala görülebilmesi mümkündür ve akşamları çocuklar, nehir kenarlarını çevreleyen küçük parke pavyonlarının gölgesinde yüzerler. Günün herhangi bir saatinde, balıkçıların bankada sabırla oturduğunu ve bir ısırık beklediğini görebilirsiniz. 

Bangkok Nehrin doğusunda

Nemli Bangkok'un yılda yaklaşık 3 cm hızla battığı söyleniyor. Bu doğruysa, Altın Dağı'nın zirvesi - Bangkok'un göz kamaştırıcı altın tepesi stupa - muhtemelen 1800'lerin başlarında bir zamanlar montajın yapıldığı zamandan yaklaşık 5 m daha düşük.

Bununla birlikte, buradan, kesinlikle dünyanın en işlek şehir içi kanallarından biri olan Khlong Saen Saeb boyunca harika bir manzaraya sahipsiniz, çünkü (şehrin doğu eteklerinde) Bang Kapi mahallesine neredeyse 20 km. Kanal, yaklaşık iki yüzyıl önce hızlı bir erişim yolu olarak inşa edildi, böylece Kral Rama III, Kamboçyalı ya da Vietnamlı bir istila durumunda, askerlerini doğrudan ön cepheye koyabilirdi. Ancak, iğneye benzer teknelerin günde 30.000 yolcuyu doğrudan kentin kalbine sokabildiği ana arter olarak, ters yönde de etkili bir şekilde çalışır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler