Kars Sivil Toplum Kuruluşları ve Tarım

Kars Sivil Toplum Kuruluşları

kars


İlmizde 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre teşkilatlanmış 22 siyasi parti temsilciliği, 2821 Sayılı Sendikalar Kanununa göre teşkilatlanmış 12  sendika temsilciliği,  4688  Sayılı  Kamu Çalışanları  Sendikalar  Ka­nununa göre 4 Memur Sendikası, 23 ayrı meslek ve sanatkar odasının birleşmesiy­le oluşan bir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği , 5 Vakıf ve 217 Dernek faaliyet göstermektedir. Bu derneklerden 41 'i kamu yararına çalışan dernek iken, 35'i sosyal amaçlı dernek, 68'i okul yardımlaşma, 303'u spor, 43'ü ise cami derneğidir.

TARIM

Kars Sivil Toplum Kuruluşları:

Kars ekonomisi çok büyük oranda tarıma ve hayvancılığa dayalıdır. Bu ekono­mik yapının bir sonucu olarak il nüfusunun ağırlığı kırsal kesimde yaşamaktadır. 2000 yılı nüfus sayımına göre il nüfusunun % 56 ,38 'i kırsal kesimde yaşarken, kentlerde yaşayanların oranı % 43 ,62 civarındadır. Kırsal kesimde yaşayanların ya­nı sıra kentlerde yaşayan halkın önemli bir bölümü de tarla  tarımı  ve geleneksel mera hayvancılığı ile uğraşmaktadır.

İlde geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayanların  oranı  yaklaşık  %  80 civarındadır.  Bu  oran  Türkiye  ve  Doğu  Anadolu  bölgesinin  ortalamasından  da üstündedir.

Çok eski tarihlerden itibaren tahıl tarımı ve mera hayvancılığının temel ekono­mik yapıyı belirlediği Kars  tarımsal yapısının  deseninde bazı değişimlerin  yaşandı­ğı dönem olarak 1878 sonrasını görmekteyiz. Zira 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında Kars'ın Ruslarca işgal edilmesinin ardından Ruslar, o güne kadar kendisine yeterli özellikler gösteren, ticarileşmemiş Kars tarımsal yapısında bir takım de­ğişikliklere gitmiştir. Tahıl, baklagil ve meyve üretiminde yoğunlaşan Kars tarımı, işgal sonrasında sanayi bitkileri üretimine doğru bir yönelme göstermiştir. ilerde değinileceği üzere ayçiçek ekiminin yaygınlaşması ile bitkisel yağ  üretimi gelişmiş , tütün ekimi sayesinde küçük ölçekli sigara imalathaneleri kurulmaya başlamıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler