KARSIN GELENEKSEL YEMEKLERİ

KARS GELENEKSEL YEMEKLER

Malakanların yaprak büyüklüğünde kesilen hamurun içine şeker, yağ ve yu­murta karışımı koyarak kızarttıkları "kete" ildeki diğer kesimler arasında elda yay­gınlaşmıştır. Patatesli ya da pirinçli kete Türkler arasında en çok ilgi güren  türleri­dir. ilin özgün yemeklerinden bazıları ise şunlardır:

Gaz ayağı turşusu

Gaz ayağı turşusu

Çayırlardan toplanan "gaz ayağı" bitkisinin seri yaprakla­rı ve kökleri ayıklanıp, bol suda iyice süzülür. Sonra büyükçe bir kaba dizi dizi yer­leştirilip , araları tuzlanır ağzı iyice kapalı durumda iki gün süreyle suda bekletilir. Daha sonra üzerine tuzlu su aktarılarak ekşimeye bırakılır.

Elma Dolması

Elma Dolması

Elmalar, kabak  dolmasında  olduğu  gibi  boylamasına  ikiye  ayrı­lır, oyulur, pudra şekeri ve ceviz içi ile doldurularak kapatılır. Kapalı bir  kaba  dizi­len dolmaların üstüne bir kaşık tereyağı ve bir bardak su eklenerek  hafif  ateşde  piş­meye bırakılır.

Taş Köftesi (Daş Kiftesi) 

1 kilo yağlı but eti büyük parçalara ayrılıp, dövülür, dört baş soğan ince ince kıyılarak etle yoğrulur. 1 çay bardağı pirinç lapası ya da no­hut ezmesi ile karıştırılır. Hazırlanan karışım genişçe bir tabağa konur. Ekşilik ve­recek "san kök", tuz ve biber eklenerek iyice yoğrulur. Sonra et dört parçaya ayrılır. Avuç içinde bastırılarak yassılaştırlar parçaların ortasına katı pişmiş yumurtalar­dan birer tane konur, kapatılıp yuvarlanır. 15-20 kara erik kurusu (tamas) da karı­şımla sarılır, bir litre suda orta derece sıcaklıkta 40 - 50 dakika pişirilir. Pişen köfteler dilimlenerek, yenir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler