KARSIN GELENEKSEL YEMEKLERİ
KARS GELENEKSEL YEMEKLER
Malakanların yaprak büyüklüğünde kesilen hamurun içine şeker, yağ ve yumurta karışımı koyarak kızarttıkları "kete" ildeki diğer kesimler arasında elda yaygınlaşmıştır. Patatesli ya da pirinçli kete Türkler arasında en çok ilgi güren türleridir. ilin özgün yemeklerinden bazıları ise şunlardır:Gaz ayağı turşusu
Çayırlardan toplanan "gaz ayağı" bitkisinin seri yaprakları ve kökleri ayıklanıp, bol suda iyice süzülür. Sonra büyükçe bir kaba dizi dizi yerleştirilip , araları tuzlanır ağzı iyice kapalı durumda iki gün süreyle suda bekletilir. Daha sonra üzerine tuzlu su aktarılarak ekşimeye bırakılır.Elma Dolması
Elmalar, kabak dolmasında olduğu gibi boylamasına ikiye ayrılır, oyulur, pudra şekeri ve ceviz içi ile doldurularak kapatılır. Kapalı bir kaba dizilen dolmaların üstüne bir kaşık tereyağı ve bir bardak su eklenerek hafif ateşde pişmeye bırakılır.
Taş Köftesi (Daş Kiftesi)
1 kilo yağlı but eti büyük parçalara ayrılıp, dövülür, dört baş soğan ince ince kıyılarak etle yoğrulur. 1 çay bardağı pirinç lapası ya da nohut ezmesi ile karıştırılır. Hazırlanan karışım genişçe bir tabağa konur. Ekşilik verecek "san kök", tuz ve biber eklenerek iyice yoğrulur. Sonra et dört parçaya ayrılır. Avuç içinde bastırılarak yassılaştırlar parçaların ortasına katı pişmiş yumurtalardan birer tane konur, kapatılıp yuvarlanır. 15-20 kara erik kurusu (tamas) da karışımla sarılır, bir litre suda orta derece sıcaklıkta 40 - 50 dakika pişirilir. Pişen köfteler dilimlenerek, yenir.
Yorumlar
Yorum Gönder