KARSTA TARİHİ KÖPRÜLER, KÖŞKLER VE SARAYLAR


Köprüler


Taş Köprü  

1579 yılında Kars 'ın yeniden imar edilmesi için Sultan III. Murad'ın emriyle Kars 'a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlı döne­mi yapılarındandır. Kars Çayı üzerinde yapılmıştır . Köprü yıkılmış sonradan 1719 yılında Kars eşrafından Hacı Ebubekir Karahanoğlu tarafından yeniden yaptırılmıştır. Köprü günümüzde ulaşıma açık tutulmaktadır .

Küçük Köprü  


1877 - 1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında Kars'ın 40 yıl Rus işgalinde kaldığı dönemde Kars Çayı'nın üzerinde inşa edilen köprü doğu-batı istikametinde iki silindirik konsol üzerine üç tonoz kemerli olarak inşa edilmiştir. Köprünün tamamı aynı büyüklükte düzgün kesme bazalt taşından yapılmıştır. Mi­mari çağı 19. yüzyıldır.

Havariler Kilisesi 

HAVARİLER KİLİSESİ

Kars İli Kaleiçi Mahallesinde Kars kalesinin güney eteğinde M.S. 932 - 937 yılları arasında Kars Bağratlı Kralı olan Abas tarafından yaptırılan Ki­lise, merkezi haç planlı olarak inşa edilmiştir. 1978 yılına kadar müze binası ola­rak kullanılmıştır . Onarılıp camiye çevrilmesi için çalışmalar sürmektedir. Mimari Çağı M.S. X. Yüzyıldır.

Beylerbeyi Sarayı  

Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı Padişahı III. Murad'ın Kars şehrini yeniden imar etmek için 1579 yılında görevlendirdiği Lala Mustafa Paşa tarafın ­ dan inşa ettirilmiştir. Saray dikdörtgen planlı olarak düzgün kesme Bazalt taşların­dan iki katlı olarak yapılmıştır. 1877 yılına kadar bu bina Beylerbeyi sarayı olarak kullanılmıştır. 1877 - 1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra saray boşaltılmıştır. Günümüze kadar da kullanılmamıştır. Bakımsız bir haldedir. Mimari çağı M.S. 1579.

Çarın Köşkü

Çarın Köşkü


1890'lı yıllarda Rus Çan tarafından av organizasyonlarında kul­lanınak amacıyla yaptırılan ahşap yapının halk arasında bir adı da Katerina Köş­kü'dür. Tamamı ahşap malzeme ile dikdörtgen planlı olarak yapılan köşkün giriş kapısı çift sütunlu olup binanın dış cephe duvarları birbirine geçme hatıllardan ya­pılmış, çivi kullanılmamıştır. Binanın iç mekanı, merkezi bir büyük salon ile bu sa­lona açılan odalardan oluşmaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca koruma altına alınan Çarın Köşkü , daha önce 9.Piyade Tümeni tarafından kullanılmakta iken, binanın restore edilmesi ve çevre düzenlemesi yapılarak turiz­me kazandırılması şartıyla yapılan protokol sonucu, Dış işleri Bakanlığı Mensupla­rı Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı 'na kiralanmıştır.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı 

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı 1877 - 1878 Osmanlı-Rus Savaşında Şark Cephesi Komutanı Müşir Ahmet Muhtar Paşa Tarafından kısa bir süre Paşa Konağı olarak kullanılmıştır. Bina yöresel özellikleri bünyesinde taşıyan tamamı taştan yapılmış ve iki katlıdır. Günümüzde konağı değerlendirmek amacıyla Kars Valiliği ile 14. Mknz. Tug. Komutanlığı tarafından res­tore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Mimari çağı 19. yüzyıldır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler