Papua Yeni Gine

Papua Yeni Gine

Papua Yeni Gine

Papua Yeni Gine, Güneybatı Pasifik'te, Avustralya'nın kuzeyinde, yarısı Endo­nezya'ya bağlı bağımsız ada devleti. Bu adalarda hayatın 10 bin yıl önce başladığı kabul ediliyor; ancak burada yaşayan ilk insanların kimler olduğu bilinmiyor. Arkeolojik araştırmalara göre buradaki ilk insanlar kuzeyden gelen Malenazya­lılar ile Papualı yerlilerdi. Sonralan Asya ve Endonezya'dan göçler olmuş. 15. yüzyılda Portekizli Jorge de Meneses'in ilk adımı atmasıyla Avrupalılar gelmeye başlamış; ardından da İspanyollar, İskoçlar, İngilizler ve Fransızlar gelmişler.

19. yy. sonlarında adanın güneyini İngilizler, kuzeyini Almanlar aldı, I. Dünya Savaşı'nda ise Avustralya'ya bırakıldı.

Papua Yeni Gine en sonunda 1975'de bağımsızlığını elde etti. Ülke İngiltere var. Milletler Topluluğu'na da dahil.

Papua Yeni Gine, Gine Adası'nın doğu bölümü ile Bismarck takımadaları ve birçok alçak mercan adasından ibaret.

PAPUA YENİ GİN DAĞLARIN GÖLGESİNDE

Ülkenin büyük bölümü, İrian Jaya'ya kadar uzanan dağ silsilesiyle kaplı. Viti­az Boğazı boyunca, Bismarck takımada­sı'na kadar da volkanik bir dağ silsilesi var. İklimi sıcak ve nemli. Mayıs-aralık ayla­rında yağmurlu ve nispeten serin, ocak nisan aylarında ise bölge çok sıcak ve şiddetli yağmurlara açık.

Başkent Port Moresby, adını Amiral Sir Fairfax Moresby'den alıyor. Ülkenin res­mi dili İngilizce Aynca İngilizce'nin bo­zuk bir versiyonu olan "Pidgin İngilizce" ve sayısız yerli dili ve lehçesi de konu­ şuluyor. Yerli nüfus üç ana grupta toplanıyor: Ülkenin güney ve iç bölgele-rinde Papuanlar, kuzey ve doğuda Malenezyalılar ve batı bölgelerde de Pigmeler. Bunla­rın dışında Avus­tralyalılar, Poli­nezyalılar ve az miktarda Çinliler de bulunuyor. Ül­ke idari olarak 20 bölgeye ayrılmış. 

Papua Yeni Gine

PAPUA YENİ GİNE CRUISE ROTASI

Port Moresby turizm sektöründe coğrafi konumu, plajları ve görkemli otelleri ile ünlü. Her ne kadar tehlikeli bir metropol olarak adı çıkmış olsa da, Port Moresby limanında ardı ardına gelen kruvazyerler turist taşıyor. Pazarları da renkli yerel el sanatları seçenekleri ile turistlerin uğrak yeri.

Görülecek yerler: Musee National bir­ çok farklı departmandan oluşuyor, özel­likle II. Dünya Savaşı anılarının yer aldı­ğı departman ile Papua geleneksel sa­natlarına ait zengin koleksiyonun yer al­dığı bölümler görülmeye değer.

Papua'nın bölgenin yabanıl hayatı ile zengin tropikal bitkilerinden örnekleri­nin bulunduğu Jardin Botanique National ve Moitaka Wildlife Sanctuary ve hemen arkasındaki Timsah Çiftliği de ziya­ret edilmeli.

Kent merkezinden uzaklaştı­ğınız an, çevrede keşfedile­cek birbirinden güzel yerler var. Örneğin Rouna Şelaleleri, Varirata National Park ve üzeri yoğun orman dokusuyla kaplanmış Sogeri yaylası , görülmeye değer yerleri.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler