Viranşehir (Soli-Pompeiopolis)

Viranşehir

Mersin Viranşehir

Viranşehir Tarihi Gelişimi

Mersin'in yaklaşık 11 km. güneybatısındaki Mezitli Beldesi'nin 2 km. güneydoğusunda yer alan ören yerinin İ.Ö. 8-7. yüzyılda kurulduğu kabul edilmektedir. Strabon, kentin Akhaioslar ve Rhodos'taki Lindoslular, Pompenius Mela ise Argoslu ve Rhodoslu kolonistler tarafından kurulduğunu yazmaktadır. İ.Ö. 1. binde önemli bir liman olan Soli İ. Ö. 6. yüzyıl ortalarında başlayan ve Bü­yük İskender'e kadar süren Anadolu'da­ ki Pers egemenliği döneminde de önemini korumuştur. İ.Ö. 5. yüzyılda özerkliği­ni koruduğunun kanıtı olarak kendi adına sikke bastırmış olması gösterilmektedir. Soli'de bulunduğu öne sürülen ve bugün Berlin Staatliche Museen'de bulunan Lu­vice yazıtlı mühürler ve Orta Tunç Dönemi'ne tarihlenen silahlar buraya ait olarak elde edilen daha erken dönem bilgileridir. Komedi şairi Philemenos (İ.Ö. 361-262), filozof Chrysippos (İ.Ö. 280-205) ile matematikçi ve astronom Ara­tos'un (İ.Ö. 310-240) burada yaşadığı sanılmaktadır. Ayrıca Cicero ve Stra­bon'un arkadaşı Athenodoros; Pyromak­ hos'un öğrencisi ünlü heykeltraş Mi­ lan'da Soli'de yetişmişlerdir.

Viranşehir

Viranşehir İsminin Tarihi

Strabon'a göre Soli-Pompeiopolis Antik Dönem'de Kilikia Tracheia (Dağlık Kili­kia) ile Pedias 'ın (Ovalık Kilikia) sınırını oluşturmak tadır. Hellenistik Dönem'de Seleukos egemen­liğinde olan bu liman kenti, parlak bir dö­nem yaşamıştır. Büyük İskender İ.Ö. 333'teki Persler'e karşı yapılan Issos Sa­vaşı ile Soli'ye girmiştir. Ayrıca büyük iskender Soli'deki bir tapınağa bir miktar para da bırakmıştır. Büyük İskender' in ölümünden sonra İ.Ö. 323'de kent Sele­ukos ve Ptolemaioslar arasında çekişme­ye sahne olmuştur. Soli, 2. Antiochos Te­os (İ.Ö. 261-240) döneminde Ptolemaioslar'ın eline geçer. İ.Ö. 19 7'de 111 . Anti­ochos Kilikia sahilleri boyunca Soli şehri­ni yeniden alır. Seleukos yönetiminin İ.Ö. 1. yüzyılda zayıflamasıyla Soli için de zor günler başlamıştır. Ermeni kralı Tigra­nes, kenti yağmalayıp, halkını göçe zorla­mıştır. Böylece, Kilikia için yağmacılık, esir ticareti ve kargaşa ile dolu korsanlık dönemi içerisinde Soli kentide kendisini bulmuştur.

Roma Senatosu tarafından konsül seçilen Romalı Komutan Pompe­ius yönetim zayıflığına yol aştığı için Ak­deniz'deki korsan faaliyetlerine son ver­mekle görevlendirilir. Pompeius Kili­kia' da yuvalanmış olan korsan gemilerini ele geçirerek Anadolu kıyılarında güvenli­ği sağlamış ve nüfusu azalan kente bazı korsanları yerleştirmiştir. Grekçe Soloi, Latince Soli olarak kullanılan ve " Güneş" anlamına gelen kentin adı, bu olaydan sonra Pompeiopolis ( Pompeius'a adan­mış kent) olarak değiştirilmiştir. Roma Dönemi'nde kent yeniden canlılığı­na kavuşmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler