Alboran Denizi Hakkında İlginç Gerçekler


Alboran Denizi Konumu

alboran denizi


1. Alboran sahil şeridi, birden fazla ülkede yaklaşık 765 mil uzanıyor: İspanya'da 355 mil, Fas'ta 335 mil ve Cezayir'de 75 mil. Üç ülkede sahil şeridine rağmen İspanya, Alboran Denizi'nin Fas ve Cezayir sahil şeridinin kontrolünü ele geçirdi. 

2. Alboran Denizi, yüzeyde doğuya doğru akan ve Atlantik Okyanusu'ndan Akdeniz'e su taşıyan döner sirkülasyonlarda (gyre) sürüklenir ve daha derin yeraltı suyu batıya doğru akar ve daha Akdeniz sularını Atlantik Okyanusu'na taşır. 

3. Atlantik Okyanusu ile Akdeniz arasında bir geçiş bölgesi olan Alboran Denizi, en büyük şişe burunlu yunus popülasyonlarına ev sahipliği yapar ve Avrupa'daki deniz kaplumbağası için en önemli beslenme alanıdır. Akdeniz'deki liman porpoisesinin hayatta kalan tek nüfusunun yaşam alanıdır. 

Alboran Denizi Hakkında

4. Alboran Denizi, Akdeniz'e giren tüm gemilerin Cebelitarık Boğazı'ndan ve Alboran Denizi'nden kendi limanlarına yanaşmadan önce geçmeleri gerektiği için dünyanın en işlek nakliye yollarından biridir. 

5. Akdeniz'in en zengin biyolojik çeşitlilik bölgesi, iklim koşulları onları Akdeniz havzasında yok olmaya zorladığı için, Rif Dağları çevresindeki kalıntı türlerini dalgalanan hava koşullarından korumuştur. 

6. Alboran Denizi, biyokütlesi Akdeniz'in en büyüğü olan çok çeşitli plankton içerdiğinden, Akdeniz'in akciğerleri olarak işlev görür. Alboran Denizi'nin oşinografik özellikleri, farklı deniz yaşamı için ana oksijen kaynağını sağlayan Posidonia oceanica dahil üç deniz otu türünün büyümesini teşvik eder. 

Alboran Denizi Hakkında


7. Stratejik askeri konumu ve Alboran Denizi'ne yakınlığı nedeniyle, İspanya'nın Cartagena şehrinde denizde çeşitli deniz üsleri kurulmuştur. Böylece Alboran Denizi NATO, Amerikan ve İngiliz denizaltıları için bir yanaşma noktası görevi görür ve su altı patlamaları ve ateşleme için bir egzersiz alanı olarak kullanılır. 

8. Alboran Denizi üç bölgenin birleştiği bir yerdir: Moritanya (sıcak), Lusitanian (sıcak-soğuk) ve Akdeniz. 

9. Alboran Denizi, Isla de Alboran, Penon de Alhucemas, Penon de Velez de la Gomera, Islas Chafarinas da dahil olmak üzere, küçük boyutları nedeniyle çoğunlukla askeri personelin yaşadığı küçük adalara ev sahipliği yapmaktadır. 

10. Alboran Denizi bölgesi, Afrika ve Avrasya Plakaları arasında yer alan arazilerin en batı terminalini temsil eden iç ve dış bölgeler olmak üzere iki ana bölgeden oluşmaktadır. İç bölge deniz tabanını, dış bölge Cebelitarık Ark ve Atlas Dağları'nı içerir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler