Sistine Şapeli Rehberi

Sistine Şapeli
Sistine Şapeli

Sistine Şapeli

1508'de yeniden düzeltilebilen, Papa Julius II, Michelangelo'yu Sistine Şapeli'nin tavanının 10.000 metrekaresinden daha fazla freskle görevlendirdi. (Bu arada Sistine, şapelin kendisini görevlendiren Papa Sixtus IV'e atıfla Sixtus'un sıfat biçimidir.) Görev dört buçuk yıl sürdü ve Michelangelo'nun yıllar sonra başının üzerinde tutmadan bir şey oku. Ancak sonuç Rönesans'ın en büyük sanat eseri oldu. Bir çift dürbün ve şapelin kenarındaki banklarda bir koltuk bulmak büyük ölçüde yardımcı olur.

Şapel 1483'te kutlanmadan önce, alt duvarları Botticelli, Ghirlandaio, Perugino, Signorelli ve Pinturicchio gibi ünlü sanatçılar tarafından dekore edildi. Bir duvarda Musa'nın hayatından sahneler, diğer duvarda Mesih'in yaşamından bölümler çizdiler. Daha sonra, basit tonoz dekorasyonundan (tavana boyalı yıldızlar) memnun olmayan Papa II.Julius, Michelangelo'da arama yapmaya karar verdi. O zamanlar Michelangelo, Julius II'nin şahane mezarını, hiçbir zaman tamamlanmayacak bir projeyi oyuyordu. Projenin bir görevi boyamaktan vazgeçmesi, vazgeçilmez görevi dikkate alınarak vazgeçmek istemedi. Ancak Julius sevinecek bir adam değildi ve Michelangelo isteksizce çalışmaya başladı. 

Sistine Şapeli
Sistine Şapeli Tavan Görseli

Sistine Şapeli Tarihi

20 yıldan fazla bir süre sonra Michelangelo, bu kez Farnese Papa III.Paul tarafından, sunak üzerinde duvardaki Son Yargı'yı boyayarak şapelin dekorasyonuna eklenmesi için tekrar çağrıldı. Konu, 1527'de korkunç Roma Çuvası ve Reform'un karışıklıkları ve rahatsızlıkları tarafından derinden hareket eden yaşlanan ve kucaklamaya uğrayan sanatçı için çok uygun. Tablo, 1541'de açılmadan önce bile tartışmalara yol açtı ve birçok Vatikan yetkilisini, özellikle de "ahlaksız" çıplaklarını eleştiren bir Biagio da Cesena'yı şok etti. Michelangelo, yeraltı dünyasının hakimi Biagio'nun yüzünü Minos'ta resmederek - eserin sağ alt köşesinde eşek kulağı olan figür. Biagio, Papa Paul ile Michelangelo'nun portresini silmesi için yalvardı, ancak papaz, arafta bulunanlar için araya girerken cehennem üzerinde hiçbir gücü olmadığını söyledi. Bunun üzerine imzası olan geç fresk Michelangelo, St. Bartholomew'in elindeki kesilmiş insan derisine kendi yüzünü çizdi.

Uzun hatlardan kaçınmanın en iyi yolu, hatların çok kısa veya hatta varolmayacağı (rezervasyonlar her zaman tavsiye edilir) saat 02: 30'dan sonra müze girişine ulaşmaktır - son derece yoğun olan ve girişler 12: 00'de kapandığında ücretsiz Pazar günleri hariç: 30. Daha da iyisi, Piazza di San Petro veya Aula Paolo Sesto'da düzenlenen Çarşamba günkü papalı seyirci ziyaretinizi saat 10: 30'da planlayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler