Gobi Çölü

Gobi Çölü Tarihçesi Hakkında


Moğolistan Gobi çölü, kumlarında birçok şaşırtıcı eski eserleri de gizler. Kemiklerin yanı sıra dünyanın ilk dinozor yumurtaları da bulundu. Bunlar ortalama bir patates gibi bir boydaydılar. Bilim adamlarının söylediklerine göre, milyonlarca yıl önce, bu yumurtadan yeni dinozor türleri doğmaya hazırdı. Sonra Bain-Dzak bölgesi incelendi ve hemen hemen bütün dinozor yumurtaları bulundu.

Gobi Çölü


Daha önce, Kazakistan'da eski kertenkele yumurtası kabuğunun parçaları da bulundu. 1968'de ilk sansasyonel keşif bir başkasıyla izlendi. Araştırmacılar, Ulanqab'ın yakınında bulunan çok daha büyük dinozorların yumurtalarını buldular. Orta öğeler hacim olarak yaklaşık 1,7 litredir. Tespit edilen kavramaların en büyüğünde 6 yumurta bulunmuştur. Hepsinin kabuğu üst kısımda hasar gördü. Muhtemelen genç dinozorların doğması gereken zamanlar vardı ve yakında gezegenin eski sakinleri bilinmeyen sebeplerden ötürü soyu tükenmişti. Kabuk kalıntıları bir kum tabakası altında güvenle gizlenmiştir.

Gobi Çölü Fiziki Konumu

Buluntuların yaşı yaklaşık 100 milyon yıldır. Yıllardır süren araştırmalarda, bilim adamları yumurtaların sadece dinozorlara ait olduğunu kanıtlamışlardı. Tam olarak ne tür hayvanlar oldukları gizemi olarak kalır. Yuvaların hiçbirinde korunmuş embriyo parçaları mevcut değildi. Bugün, Gobi Çölü'nde bulunan dinozorların mezarlığı bir çok gezinin varış noktası. Bunu yapmak isteyen herkes bu yeri ziyaret edebilir.

Gobi Çölü


Gobi Çölü, Orta Asya'da, Moğolistan Cumhuriyetinin güneyi ve Çin'e bağlı Sin-Kiang ve Kansu eyaletlerinin yakınlarındaki bölgeleri de içine alan geniş çöl. Etrafını kayalık sıradağlar çevirmiştir. Güneyde Altun Dağ, Bei ve Yin Dağları, batıda Tanrı Dağları, kuzeyde Altay ve Hangay Dağları yer alır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler