Karakul Krateri

Karakul Krateri Doğal Yapısı


Büyük bir dağ krateri olan Karakul, Tacikistan'da. Bir araştırma bakış açısından inanılmaz derecede çekici. Kraterin çapı yaklaşık 45 kilometredir. Yapı yaklaşık 10 milyon yıl önce kuruldu. Kraterin ana özelliği, deniz seviyesinden 6000 metre yüksekliğindeki konumu. Yani, dünyanın en yüksek meteor krateri olarak düşünülebilir.

Karakul Krateri



Bu benzersiz jeolojik oluşumu yalnızca uydu görüntüleri sayesinde keşfetmek mümkün oldu. Bu önemli olay birkaç yıl önce oldu. Bir diğer ilgi çekici özellik, kraterde yaklaşık 25 km çapında bir göldür. Su çevresindeki alan bilim adamlarını cezbetmektedir. Yapının diğer kısımları tamamen terk edilmiş durumda.


Karakul Krateri Tarihçesi


Bir tüy otu ve bir solucan gibi bazı bitki türleri, göl boyunca büyür. Su tuzlu olduğu için, orada her yerde tuzla kaplı olan araziyi görebilirsiniz. Göl, balık bakımından zengin birkaç nehre akar. Genel olarak, bu bölge çok miktarda yağışla kritik derecede kurudur. Kasım-Nisan döneminde Karakul Gölü donar ve yaz mevsiminde tuz gölündeki su + 12 ° C'ye kadar ısınabilir. 

Karakul Krateri



Karakul, ağız çapı 52 km (32 mi) olan bir darbe krateri olarak yorumlanan dairesel bir çöküntü içinde yer almaktadır.  Krater nispeten yenidir: yaşı yaklaşık 25  veya 23 Ma'dan az, veya muhtemelen Pliosen'den (5,3 ila 2,6 Ma) tahmin edilmektedir .  Ancak Dünya Etki Veri Tabanı (EID) aynı zamanda 5 Ma'dan daha küçük olarak listeliyor. Geç Pliyosen sırasında Kuzey Yarımkürede soğutma ve buz örtüsü oluşumuna katkıda bulunduğu önerilen Eltanin etkisinden (2.5 Ma) daha büyüktür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler