De La Seu Katedrali, Barselona

De La Seu Katedrali, Barselona

De La Seu Katedrali

Barselona'nın katedrali şehrin tarihi ve efsanesinin yüzyıllarından kalma bir deposudur - mimarlık eseri olarak ziyaretçiler Akdeniz Gotik Santa Maria del Mar ve Gaudí'nin Moderniste Sagrada Família'sına kıyasla biraz hayal kırıklığı bulabilirler. 1298-1450 yılları arasında inşa edilmiştir; sivri ve neo-Gotik cephedeki çalışmalar 1892'de başladı ve 1913'e kadar tamamlanmadı. Tarihçiler mimarın kimliğinden emin değiller: sık sık önerilen bir isim Mallorca'nın bir yerli olan Jaume Fabre. Bina belki de en etkileyici gece, içten aydınlatılmış vitray pencereler ile ışıklandırılmış; Hotel Colon'da katedral meydanına bakan balkonlu bir oda ayırtın ve en iyi şekilde yararlanın.

Bu, dünyanın tüm büyük katedrallerinin en karanlığıdır - yüksek öğle saatlerinde bile, ne olduğundan daha büyük bir görünüm veren gölgelerle örtülüdür - bu yüzden gözlerinizin zengin, kadifemsi bir hal alması biraz zaman alır iç hatve. Altın Post Şövalyeleri'nin güzel oyulmuş koro tezgahlarını kaçırmayın; Plaça Sant Iu'ya açılan kapıdaki karmaşık ve özenle şekillendirilmiş organ çatı katı (ünlü Saracen Baş heykeli ile); koronun dış yan duvarları boyunca evanjelik figürlerin 60 garip ahşap heykelleri serisi; havuzda çeşmesi ve kazları olan manastır; ve mezarda, Santa Eulàlia'nın mezarı.

Başlangıçta Santa Maria del Mar'da (daha sonra Santa Maria de les Arenes (Kumların St. Mary)) olarak bilinen St.Eulàlia 1339'da katedrale taşındı ve burada patronu ve koruyucusu olarak saygı duydu. Eulalistas (St.Eulàlia adanmışları, La Mercé'nin veya Merhametli Meryem'in takipçilerine bir çeşit rakip) 12 Şubat'ta bayram gününde birkaç gün boyunca La Laia'nın (Eulàlia'nın takma adı) fiesta'sını kutlar ve Onun adını taşıyan katedrali görmek ister, ancak şimdilik sadece La Catedral olarak veya Katalanca La Seu'da (piskoposun Bkz. veya koltuğu) bilinir.

De La Seu Katedrali, Barselona

De La Seu Katedrali Hakkında

Ön portaldan girin (manastırdan girişler ve apsisin sol tarafındaki Carrer Comtes'ten de girişler vardır) ve gördüğünüz ilk şey, yakın taraftaki St.Eulàlia hikayesinin yüksek kabartma heykelleridir. koro tezgahları. Soldaki ilk sahne, sol elinin kalbi ve uzanmış sağ eli uzaktaki bir çarpı işaretiyle Roma Konsolosluğu Decius'un önünde St.Eulàlia'yı gösterir. Bir sonraki bölümde, bir sütuna bağlanır ve konsülerin haydutları tarafından çırpılır. Koroya açılan kapının sağında bilinçsiz Eulàlia çekiliyor ve sağdaki son sahnede 303 yılında Şubat ortasında çarmıha gerildiği X şekli haçına tutturuluyor. bu yüksek kabartma hakkı, yaşayan bir aziz olarak dirilen şehit kahramanının bir heykelidir.

Bazilikadaki iki düzine süslü ve yaldızlı şapel arasında, ön kapıdan girerken en sağ köşedeki Sant Crist de Lepanto'ya adanmış Capella de Lepant'a dikkat edin. Efsaneye göre, siyah kaplı Mare de Deu dels Dolors'un (Acıların Hanımı) arkasındaki bu 100 koltuklu şapelin sunağında görülebilen, savaş yaralı, koyu tenli bir Mesih'in 15. yüzyıl çok renkli ahşap heykeli, 7 Ekim 1571'de Hristiyan ve Osmanlı filoları arasında yapılan savaşta amiral gemisi İspanyol kadırgasının başıydı.

De La Seu Katedrali, Barselona

De La Seu Katedrali Çevresi

Sağdaki katedralin ana nefinin dışında, tropik bir bahçeyi çevreleyen yapraklı, palmiye ağacı gölgeli manastır ve 13 kar beyazı kazın yer aldığı bir havuz bulacaksınız. St. Eulàlia'ya yapılan her bir işkence için bir tane inancını kırma çabasıyla. Efsaneye göre, Roma'nın Capitoline Tepesi'nden kaz sürüsünün torunlarıdır, honking alarmları Roma Cumhuriyeti günlerinde işgalcileri püskürtmek için şehri kullandı. Manastırın doğu köşesinde uzun ömürlü düşmanı ejderhayı hackleyen bir atlı St. George'un bronz heykeli ile çeşmeyi kaçırmayın. Corpus Christi gününde, bu çeşme geleneksel l'ou com balla'nın (dans eden yumurta) daha muhteşem gösterilerinden biridir.

Katedralin önünde, Cumartesi günü Pazar günleri 18.00-8.00 saatleri arasında Plaça de la Seu'nun büyük meydanı ve bazen akşamları barceloninler sardana, yüzyıllar boyunca yapılan dairesel halk dansının bir sembolü olarak - Katalan kimliğinin ve Katalan halkının dayanışmasının hareketi. Çevik ayaklı yaşlılar, mekanı yüzüğün ortasına yığılmış genç esbarlar (dans grupları), paltolar ve çantalarla paylaşıyor, hepsi kobanın (bandın) saz müziğine pürüzsüz, aldatıcı basit, topuk ve ayak parmağıyla dans ediyor adım dizileri. Bu turistik değil: Katalanlar sardana sadece kendileri için dans ediyor. Ayrıca, katedralde düzenlenen yıllık akşam organ konserleri serisi için yerel listeleri kontrol edin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler