Danimarka Rehberi

Danimarka Hakkında Bilgiler

danimarka



Zengin bir geçmişe sahip canlı bir ulus Danimarka 5.5 milyon insanın refah içinde ve başarılı bir ülkesidir - ve 10. yüzyılın sonlarından beri bağımsız bir ülke olarak Avrupa'nın en eski devletlerinden biridir. Danimarka'nın siyasi sistemi, yaklaşık 1000 yıllık tarihini ve geleneğini modern demokratik bir devletin tüm özellikleriyle birleştirmesini sağlayan anayasal monarşidir. Danimarka, İskandinavya'nın en güneyindeki ülkedir ve toprakları Jutland Yarımadası'nı ve yaklaşık 80'i (yaklaşık 80'i yerleşik) adaları içermektedir. Bu adaların en büyüğü, başkent Kopenhag'ın da bulunduğu Zelanda'dır. Danimarka batıya Kuzey Denizi ile sınırlanmıştır ve adaları Baltık'tan dünyanın ana okyanuslarına ve Kuzey ülkelerinden Orta Avrupa'ya olan ticaret yolunda deniz şeridinde yer almaktadır. Tüm tarihi boyunca bu tutum, Danimarka ticaretinin ve Danimarka'nın siyasi ve askeri stratejisinin gelişimini etkiledi. Grönland ve Faroe Adaları, Danimarka krallığının bir parçasıdır. İskandinav Danimarka ile iki Kuzey Atlantik kuruluşu arasındaki ilişkiler yakındır. Hem Grönland hem de Faroe Adaları genişletilmiş öz yönetimden yararlanıyor.


Danimarka Ekonomisi

danimarka


Piyasa ekonomisi, sosyal güvenlik Danimarka pazar ekonomisine sahip gelişmiş ve sanayileşmiş bir ülkedir; aslında en büyük şirketlerinin birçoğu dünya çapında ev isimleri. Aynı zamanda, ülkenin devleti ve diğer kamu otoriteleri, tüm vatandaşlara kapsamlı hizmetler sunarak sosyal alanda (sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik) önemli ölçüde düzenleyici kontrol uygulamaktadır. Uluslararası standartlara göre Danimarka'nın yüksek bir yaşam standardı vardır ve zengin ve fakir arasındaki farklar, geleneksel olarak karşılaştırıldığı birçok ülkeden daha küçüktür. Danimarka, Avrupa Birliği'nin bir üyesidir ve Avrupa'nın en güçlü ülkesi olan Almanya'ya olan yakınlığı, ülkeyi geleneksel olarak ekonomik ve politik anlamda güneye yönlendirmiştir. Yine de Danimarka'nın pasaport birliğine sahip olduğu İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda ile yakın işbirliği, onu Kuzey'e bağlamaktadır.


Arazi Düzeni

Danimarka'nın 7,300 kilometrelik bir sahil şeridi ve Almanya ile 68 kilometrelik bir kara sınırı var ve aynı zamanda deniz seviyesinden sadece 173 metre yükseklikte olan alçak bir ülke. Manzara dalgalı ve çeşitlidir, fakat aynı zamanda oldukça gelişmiştir; sadece ara sıra bozulmamış doğayı bulmak mümkündür, çünkü baktığınız her yerde insan aktivitesi belirtileri vardır. İdari olarak, ülke 5 bölgeye ve 98 yerel otoriteye (kommuner) ayrılmıştır. Danimarka'nın büyük kısmı (yaklaşık yüzde 64) ekim altındadır, yüzde 12'si yaprak döken veya iğne yapraklı ormanlarla kaplıdır. Çayır, sağlık, bataklık, bataklıklar, kum tepeleri ve göller ülkenin yaklaşık yüzde 10'unu oluştururken, kalan alanlar yüzde 13'ünü oluşturuyor. İklim ılımandır ve yağış, gerekli tüm suyu sağlamak için yeterlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler