Delhi Humayun'un Mezarı

Humayun's Tomb

Humayun'un Mezarı (Humayun's Tomb)

Altı yıl süren özenli koruma çalışmalarından sonra 2013 yılında yenilenen bu anıt, görülmesi gereken bir manzara. 16. yüzyılın ortalarında Babür imparatoru Humayun'un dul eşi tarafından inşa edilen bu mezar, Taj Mahal ve Fatehpur Sikri'de zirveye ulaşan yeni bir Pers etkisi üzerine mimari bir dönem başlattı. Babürler Hindistan'a bahçeler ve çeşmeler sevgilerini getirdi ve simetriyi dekoratif ihtişamla birleştiren bu türbe de dahil olmak üzere uyumlu yapıların mirasını bıraktı.

Humayun'un Mezarı (Humayun's Tomb) Hakkında

Humayun's Tomb

Muazzam iki katlı bir platformdan yola çıkarak, kırmızı kumtaşı ve beyaz mermerin mezar yapısı, Mughals'ın sevilen charbagh tasarımında su kanalları ile kesişen bahçelerle çevrilidir: dört (char) mükemmel kare parçaya bölünmüş bahçeler. Asıl mezarı kaplayan mermer kubbe başka bir ilkdir: bir kubbe içindeki bir kubbe (iç kubbe dışarıdan görülen yükselen kubbenin içine yerleştirilmiştir), daha sonra Tac Mahal'de kullanılan bir stil. Mezar alanına girerken veya çıkarken, kemerde çerçeveli anıtın manzarasının tadını çıkarmak için eğimli ağ geçidinden bir an önce durun.

Humayun'un yanı sıra, mezarın kendisinden önce gelen sekizgen tapınağın içinde bulunan Sher Shah mahkemesinde bir asil olan Isa Khan Niyazi ile birlikte birkaç önemli Mugha gömülüdür. Sitenin dinginliği, içine gömülen ölülerin çoğunun, faul oyun kurbanları, öldürülen prensler olduğuna inanıyor. Humayun'un gerçekte nerede öldüğünü görmek için bu ziyareti Purana Qila gezisiyle birleştirin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler