Everest Dağı Dünyanın En Yüksek Dağı



Deniz seviyesinden 29.029 fit (8.848 metre) yüksekliğe ulaşan Everest Dağı, dünyanın en yüksek dağıdır. Himalayaların Mahalangur bölümünde yer alan dağın zirvesi, Çin ile Nepal'i ayıran sınırın üzerinde yer alıyor.

Everest Dağı 


everest


Dağın yüksekliği ilk olarak 1856'da belirlendi. İngiliz Hindistan'ın Büyük Trigonometrik Araştırması, kendileri tarafından Peak XV olarak bilinen dağın 29.002 fit (8.840 metre) olduğunu tespit etti. Ancak bu anketörler dezavantajlıydı çünkü Nepal, ülkenin işgal edileceği veya ilhak edileceği endişeleri nedeniyle onlara giriş izni vermiyordu. Kabul edilen mevcut yükseklik, 1955'te bir Hint araştırması ile belirlendi ve 1975'te bir Çin ölçümü ile desteklendi.

1865'te, Hindistan'ın İngiliz Genel Surveyörü Andrew Waugh, dağın isminin işteki selefi Sir George Everest'in adını almasını önerdi. Tibetliler yüzyıllardır dağdan "Chomolungma" veya Kutsal Anne olarak bahsetmişlerdi, ancak Waugh bunu bilmiyordu çünkü Nepal ve Tibet yabancılara kapalıydı.

Everest Dağı, deneyimli dağcıların yanı sıra tipik olarak şerpa olarak bilinen rehberleri kaydeden daha az tecrübeli dağcıları cezbeder. 8.000 fitten fazla tırmanmak kolay bir başarı değildir. İrtifa hastalığı, hava durumu ve rüzgar, çoğu dağcı için zirveyi yapmanın önündeki en büyük engellerdir. 5.000'den fazla insan Everest'e tırmandı ve 219 kişi öldü. Bu yükselişlerin yaklaşık yüzde 77'si 2000'den beri başarıldı. 2007'de rekor sayıda 633 yükseliş kaydedildi.

Everest Dağı Tırmanma Rotaları


Everest Dağı'nın iki ana tırmanma rotası vardır: Nepal'den güneydoğu sırtı ve Tibet'ten kuzey sırtı. Günümüzde teknik olarak daha kolay olan güneydoğu sırt rotası daha sık kullanılmaktadır.

Kuzey yaklaşımı, 1921'de George Mallory tarafından, zirveye girişmeyi amaçlamayan keşif gezisi olan İngiliz Keşif Gezisi sırasında keşfedildi. Mallory meşhur, belki de uydurma bir şekilde, "Neden Everest Dağı'na tırmanmak istiyorsun?" Sorusunu yanıtlarken alıntılanmıştı. "Çünkü orada" cevabıyla.


1922'de Brit George Finch, oksijen kullanarak ilk kez bir yükseliş girişiminde bulundu, ancak keşif gezisi bir çığ nedeniyle engellendi.

Haziran 1924'te Mallory ve Andrew Irvine zirveye ulaşma girişimlerinden sağ çıkamadı. 1999'da yapılan bir keşif gezisi Mallory'nin cesedini buldu.


everest dağı



1920'lerde ve 1930'larda yapılan ilk keşifler, Tibet tarafından yükselişe geçmeye çalıştı, ancak Tibet 1950'de Çin kontrolüne girdikten sonra erişim kapatıldı. Bu, Bill Tilman'ı ve Charles Houston, Oscar Houston ve Betsy Cowles'ı içeren küçük bir partiyi yaklaşmaya teşvik etti. Everest, güneyden Everest'e standart yaklaşıma dönüşen rota boyunca Nepal üzerinden.


1952'de, Edouard Wyss-Dunant liderliğindeki bir İsviçre keşif gezisinin üyeleri, güneydoğu sırtında yaklaşık 28.199 fit (8.595 metre) yüksekliğe ulaşarak yeni bir tırmanma irtifa rekoru kırdı. Bu seferin bir üyesi ve Nepalli bir şerpa olan Tenzing Norgay, ertesi yıl İngiliz seferine katıldı.

1953'te John Hunt liderliğindeki bir İngiliz seferi Nepal'e döndü. Hunt zirveye ulaşmak için iki tırmanma çifti seçti. İlk çift (Tom Bourdillon ve Charles Evans) zirvenin 300 fit (100 metre) yakınına geldi ancak oksijen sorunları nedeniyle geri döndü. İki gün sonra, ikinci çift, Edmund Hillary ve Tenzing Norgay zirveye ulaştı, birkaç fotoğraf çekti ve biraz şeker ve bir haç bıraktı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler