Dawson City, Yukon

Yukon Bölgesi

Yukon Bölgesi

Altın! Altının mutlu, parlayan vaadi, 1897-98 Klondike altın hücumuyla Kanada'nın Yukon Bölgesi'ni dünyanın dikkatine sunan şeydir. Belki 100.000 kadar insan, toplanmayı bekleyen basketbol topu büyüklüğünde külçeler vaadiyle Yukon ve Klondike nehirlerinin birleştiği yere doğru yola çıktı. Sonunda, kabaca bir düzine kadarı altın zengini olarak evlerine döndüler, ancak geri dönenlerin hepsi hâlâ anlatılmakta olan anılar ve hikayeler açısından çok zengin oldular.

Uluslararası sınır Alaska'yı Yukon Bölgesi'nden ayırsa da, Yukon Nehri bölgeyi birleştirme eğilimindedir. Erken maden arayıcıları, madenciler, tüccarlar ve kamp takipçileri, ulusal sınırları çok az dikkate alarak nehirde kolayca yukarı ve aşağı hareket ettiler. Daha önceki bir Alaska saldırısı, Klondike keşfinden yıllar önce geçmişti, ancak Circle, Dawson City çevresindeki derelerdeki izdihamda neredeyse terk edilmişti. Daha sonra Alaska Fortymile Country, Nome ve Fairbanks'teki altın keşifleri, sınırın ötesinden Alaska'ya akışı tersine çevirdi.

Dawson City

Dawson City

Güzel Dawson City, bir Yukon altına hücum kasabasının en iyi örneğidir. 100 yıldan daha uzun bir süre önce umutlu göçmenlerin ilk patlamasından bu yana, orijinal binaların çoğu yok oldu, yangın, sel ve hava koşulları kurbanı oldu. Ancak geriye kalan çok şey var ve zamanda geriye gitmek, 1899'da inşa edilen Palace Theatre'daki bir gösteriye gitmek ya da binası başlangıçta damgalamalara hizmet eden bir dükkana adım atmak çok kolay. Modern Dawson City'de sokak döşemesi düzensizdir ve yer ciddi bir sınır havasını korur. Ama aynı zamanda bir sanat merkezidir -kasabanın yıllık yaz müzik festivali Kanada'nın en büyüklerinden biridir- ve derin vahşi doğadan önce medeniyetin son dokunuşu olarak, yürüyüşçülerin ilginç yerel restoranlarda sıkı madenciler ile masa paylaştığı yerdir.

20. yüzyılın başlarına kadar geçen yıllarda, Dawson bir Alaska Yerli kampından Seattle'ın kuzeyinde ve Winnipeg'in batısındaki en büyük, en rafine şehre dönüştürüldü. Akan suyu, telefonları ve elektriği olan büyük binaları vardı. 1899'da şehrin nüfusu neredeyse 30.000'di - önceki birkaç yılda yaklaşık 29.900'lük bir sıçrama - bu, bölgede yaşayan Alaska Yerli Hän konuşan insanlar olan Tr'ondëk Hwëch'in'i neredeyse bastırdı. Hala kültürün kurtarıcısı olarak saygı gören başları Isaac adında bir adam, halkını binlerce yıldır avlanıp balık tuttukları birleştiği yerden birkaç mil aşağısındaki Moosehide köyüne taşıdı. Geride bıraktıkları kasaba, güneyde taze bir yumurtanın bir günlük maaşa eşdeğer olabileceği ve en karlı işlerden birinin salon zeminlerine saçılan talaşlardan altın tozu süpürmek olduğu bir yer haline geldi.

Bugün Dawson City, 360 kadarı Alaska Yerli kökenli olan yaklaşık 1.300 kişiye ev sahipliği yapıyor. Şehrin kendisi artık Kanada Ulusal Tarihi Bölgesidir. Dawson, kuzeydeki en havalı, en eğlenceli kasabalardan biri olmanın yanı sıra, yüksek, sarp dağ sıraları arasındaki boşluklarda yaşayan, başka hiçbir yerde bulunmayan bitki ve hayvanlarla dolu bir doğa harikası olan Tombstone Bölge Parkı'nı keşfetmek için bir üs görevi görür.

Sizde Kanada geziniz sonrasında Türkiye'ye döndüğünüzde bir de güzel ülkemizde özel bir tatil düşünebilirsiniz. Yat Kiralama hizmeti son zamanlarda oldukça popülerdir. Sizde Sava Yat Kiralama ile güvenilir ve eşsiz bir tatil geçirebilirsiniz. Bu seçeneği özellikle Bodrum Yat Kiralama seçenekleri ile mutlaka değerlendirmelisiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS İLİ COĞRAFYASI

Salalah Rehberi

Busan Görülecek Yerler